Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

View previous topic View next topic Go down

Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

100% 100% 
[ 4 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Total Votes : 4

Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  Admin on Sat Jun 06, 2009 5:37 pm

Apakah pendapat anda?


Last edited by Admin on Fri Jul 10, 2009 7:35 am; edited 4 times in total
avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  effendi on Thu Jul 09, 2009 8:11 pm

for my point of view....industrial design firm/design house in our country is not to much but industrial designers are sure can get any job either interior design firm or others design house that involve in industries..endeavor in our self is important to search or getting that jobs to make sure industrial designers can learn more experience and knowledge.

effendi
Student

Posts : 4
Join date : 2009-07-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  rohaizamtahar on Thu Jul 09, 2009 8:47 pm

Malaysia belom get to the level where by people know and hargai design value..tu yang buatkan this industri slow..graduan industrial design ramai,tapi job sikit..tu yang jadik macam2..mejoriti jadi interior designer..memang tak salah, tapi tak ker tu konflik ngan memang yang datang dari interior design school??..bukan interior jerla,,banyak lagi..
Zaman Tun jadi PM, dia sangat push pasal teknologi..so, semua kilang2 la tu la ini la, semua nyer ke arah tu..so, secara tak langsung industrial design berkembang..sebab tu wujud industrial design kat banyak U ngan kolej...tapi bila skarang nie, semua going slow balik,..tu yang ramai graduan takdak kerja then jadik la macam2..ada yang sampai bawak lori ja...ada bachelor of industrial design, tapi bawak lori...apa buleh buat??life kena teruskan..
Pengalam aku dalam industri nie tak lama, dan tak brapa tau sangat..lebih kurang 9 thun..tapi aku dalam design consultant, lagi la kita nampak..emmm...kesian gak la industri kita nie..graduan tak salah..,memang after kuor jer U kata nak jadik designer..ar' they reddy to be designer??Peluang pun kecik, so camner??dah tu, kalu designer get small pay..sepatutnya taraf kita nie satu level ngan engineer..nie tak..ambik kesempatan...So, to be sure our graduan yang akan jadi designer, get readdy ur self with knowledge yang patut sebagai industrial designer...bukan takat lukis ja tau..banyak lagi yang penting..so, baru la quality tu nanti buleh satu level ngan engineer..

p/s: engineer pun skarang banyak ngarut ja..tak caya tanya orang PROTON..;P

rohaizamtahar
Student

Posts : 13
Join date : 2009-07-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  rohaizamtahar on Thu Jul 09, 2009 8:49 pm

Mod,aku rasa topic nie patut dok dalam lain la..

rohaizamtahar
Student

Posts : 13
Join date : 2009-07-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  effendi on Thu Jul 09, 2009 8:56 pm

ya....aku support...

effendi
Student

Posts : 4
Join date : 2009-07-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  carcofinny on Fri Jul 10, 2009 3:21 am

Betul... tula payah bila education dah jadi bisnes tanpa buat kajian mendalam tentang impak dan masa depan graduan... lagi satu aku rasa ramai yg vote x ni berapa faham perekabentuk industri tu skop kerjanya macam mana.... mungkin diaorang ingat hang graduate industrial design mmg buleh dapat kerja... sebab sebenarnya boleh bilang dengan jari ada berapa kerat saja kerja2 yg related dgn industrial design and design development... tp dengan adanya NDC dan IDSMal yg dah launch dekat uitm baru2 nih harap2 ramai la org yg exposed dan paham (bukan buat2 paham... hehe) proses dan pekerjaan industrial design dalam industri....

p/s... ada gak engineer yang kononnya tau pasai styling lebih dari stylists sendiri... no offence... hehe cheers
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  Admin on Fri Jul 10, 2009 7:36 am

Dah ubah sikit.... harap2 ramai yang tak confuse... cheers
avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  effendi on Fri Jul 10, 2009 7:29 pm

mmg x bnyk dlm bdg industrial design itu sendiri kat malaysia ni..aku dulu pun ms cari kerja sumanya nak cari yang base industrial design background, peh agak susah la..base of my point of view, x salah kalau kte untuk cebur atau melencong sedikit..contoh mcm aku skrg buat exhibition booth design and also more to interior design jgk..so dari c2 kte bleh jgk amik peluang selain kte belajar benda baru..x jauh beza mne pun, 3d and autocad jgk kte pegang and the most important is our creativity, throw our superb ideas as what we learn..apa2 pun graduate industrial designers, jgn tlalu untuk ikut haluan..mmg bidang kte x bnyk pun yg penting kte usaha untuk mencari kerja selagi kerja tu namanya designer..that is my opinion..rezeki masing2..

effendi
Student

Posts : 4
Join date : 2009-07-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  Misfit on Tue Dec 29, 2009 8:27 pm

If a job prospect in ID you ask... yes there is.. and its a lot(well near my place la).

Based on my experience...

Most company is not hiring ID based on a person's CGPA in with flying coloring numbers. Its base on your decision during the 'What If' question they throw during interview. Robust thinking and provide multiple solutions is crucial in ID jobs.

Its not how well you know the tool of the trade... its the way you use it.

Setakat lepas dapat A dalam subjek AutoCad.. tapi when come the real thing.. lukis bumbung rumah pun tak bleh.. cakap dulu lecturer tak ajar.. pasal belajar buat kotak jer.. lemah..

For a job scope, for a manufacturing company...it is a must to have a person that can convert people idea and put it in one view able solution. So dont worry... peluang pekerjaan memang ada.
avatar
Misfit
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 21
Join date : 2009-12-29
Age : 34
Location : Kulim HiTech Industrial Park

View user profile http://solidworksdesign.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  riderx on Tue Dec 29, 2009 8:41 pm

job ID tetap ada..slow atau laju je beza nya..ada time susah nak celah..ada time byk lak kosong..huhu...lagi pun ini soal usaha dan rezeki...

yup..awareness masih kurang di malaysia akan kepentingan ID dan juga artndesign...lets create some awareness shall we?

anyway..katakanlah after kerja 5years dlm ID, ada ke peluang lagi besar utk kembangkan career di malaysia? maksud aku.. would we find a much better salary than rm4k (after 5years working)? or kena move up jadi art director? cukup mampan kah ekonomi kita utk ID designer kembang career sebegitu cemerlang?? (soalan utk org2 lama ID). soalan aku ini dlm kontek makan gaji...huhu...yakni kuli...

*boring kan duk tgk filem/drama melayu yg asyik2 highlight career sprti architect, doktor, engineer, graphic designer... takde pun yg nak naikan ID designer... deco or interior byk lak pulak skrg (musim) huhu...
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  Misfit on Tue Dec 29, 2009 8:56 pm

riderx wrote:
*boring kan duk tgk filem/drama melayu yg asyik2 highlight career sprti architect, doktor, engineer, graphic designer... takde pun yg nak naikan ID designer... deco or interior byk lak pulak skrg (musim) huhu...

Lu tengok citer tahun bila brader? Yang aku tengok sekarang, semua citer psl kerja koprat... anak dapat kreja pasal pakai cabel AWG 8 juta kot.. pasal bapak tokey kompeni.

_________________
"When else fail, void warranty and reverse engineer"
http://solidworksdesign.wordpress.com/
avatar
Misfit
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 21
Join date : 2009-12-29
Age : 34
Location : Kulim HiTech Industrial Park

View user profile http://solidworksdesign.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  carcofinny on Wed Dec 30, 2009 6:20 am

gua suka jawapan lu bro... hehe cheers
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  riderx on Wed Dec 30, 2009 5:26 pm

hehe... aduh.. mmg la tu trend drama skrg..asyik2 dunia koprat yg konon2 nya life tu sgt2 bz n penting2 je bisnes yg di buat..huhu..

*rancangan morning show kat tv taknak ke tunjuk graduan2 yg dpt blajar industrial design? huhu...
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  Misfit on Wed Dec 30, 2009 5:48 pm

Morning show ah..hmm.. industri muzik banyak la.. ketengahkan artis2 baru...

Can call industry ah?

Bottom line ..ID is critically needed at malaysia.. sampai bila kreja rebadge product orang... lepas claim made in malaysia.

_________________
"When else fail, void warranty and reverse engineer"
http://solidworksdesign.wordpress.com/
avatar
Misfit
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 21
Join date : 2009-12-29
Age : 34
Location : Kulim HiTech Industrial Park

View user profile http://solidworksdesign.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Apakah pendapat anda mengenai peluang pekerjaan sebagai perekabentuk industri di Malaysia?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum