Pemilihan Topik Rekabentuk bagi Pelajar2 kita, teori atau realife focus?

Go down

Pemilihan Topik Rekabentuk bagi Pelajar2 kita, teori atau realife focus?

Post  riderx on Wed Dec 30, 2009 5:20 pm

Salams semua dan selamat sejahtera,

rasanya ramai juga yg melihat2 forum ini dan juga forumer merupakan pelajar industrial design di IPT masing2. setiap semester baru seperti kita ketahui, sudah pasti ada tajuk2 rekabentuk yg di fokuskan atau di jadikan tajuk utama bagi setiap batch or design studio subject. kebanyakan IPT dan tenaga pengajarnya akan memilih certain2 current topic yg related dgn industri kita ini utk di ketengahan sperti green design, sustainability focus, world global design and fashion/trend oriented design focus. focus2 ini di buat agar terdapat pendedahan rekabentuk semasa terhadap pelajar2 dan juga sebagai penyediaan keupayaan pelajar utk menghadapi industry/alam kerja sebenar.

ada di antara pelajar (dlm kes ini pengalaman sy bersama rakan2 di uitm) merasakan tidak beberapa perlu untuk memfokus rekabentuk terhadap idea2 teori dan conceptual kerana berfikiran bahawa market rekabentuk disini tidak sebegitu rupa. namun bagi sy, mmg perlu utk melatih minda pelajar2 ini kearah conceptual thinking dan new theories on design method or focus. keupayaan berfikiran dinamik dan progressive sgt2 penting utk melahirkan innovasi dan invention di dalam rekabentuk. namun pegalaman sebenar dlm berhadapan market sebenar pasaran kita adalah juga penting. kedua2 pembelajaran melalui theory/conceptual dan real market based design juga penting, sebuah campuran yg sempurna penting agar pelajar2 kita ketahui akan kepentingan setiap rules dan way of thinking dlm menjadi seorang designer yg sempurna pemikiran dan skill nya.

setiap IPT merencah berlainan silibus untuk menyediakan pelajar, ada yg terlalu fokuskan pada engineering dan rules manufacturing, ada juga yg focus on developing innovated thinking dan ada juga yg semata2 artistic conceptual. ini menjadikan lapangan industri kita ini berwarna warni dgn pelbagai designer yg punyai kekuatan masing2. jadi di sinilah persoalan/perbincangan sy dgn anda semua. melalui pengalaman sebagai pelajar atau keinginan pelajar (bg yg masih belajar), ape kah yg anda lihat penting dlm industri kita ini? dan apekah caranya utk menghala ke arah peluang kareer yg lagi cerah di peringkat global?

sy berminat akan topik rekabentuk utk pelajar sperti di http://www.carbodydesign.com/archive/2009/12/art-center-college-fall-2009-show/ yg menunjukan rekabentuk kenderaan dari semua aspek, tidak kira conceptual or series versions. apekah bezanya level of education di sana sehinggakan dpt melahirkan graduan berkualiti dan very diversed like this? ape yg di perlukan utk mengendalikan sebilangan jumlah pelajar2 yg bole di didik sebegitu cemerlang sperti ini? adakah kita perlu merombak atau upgrade sistem pendidikan IPT kita? apekah akan wujudnya penurunan kualiti pelajaran akibat kenaikan pelajar2 di IPTA yakni melahirkan graduan secara terlalu banyak?

pendapat peribadi sy, sy cukup berminat akan a good blend of theory and realife focus design. seorang yg mampu memreka sebuah design yg bagus melalui pemahaman ini akan cukup berjaya nanti utk create something yg very2 innovated, menguntungkan manufacturing sector dan membina market2 baru (juga berjaya menghasilkan produk sampingan yg bagus).
riderx
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 34
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum