Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

View previous topic View next topic Go down

Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  riderx on Wed Dec 30, 2009 11:51 am

Salams semua,

rasanya kat tread ni elok kita wat sketches/rendering or design utk memuaskan nafsu serakah affraid kita pada transport design. tajuk yg aku pilih adalah electric vehicle dlm segment kecik, comei dan pantas(pintar?). contoh nya lebay kurang mcm Fiat 500 tu or Tata Nano tu.. huhu..

maybe exercise sketch ni kita jadikan tajuk bulanan if hangat.. Very Happy

come and share ur idea, reference n sketch, mane2 tau ia menjadi kenyataan..(susah gak ni..huhu) cheers
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  riderx on Wed Dec 30, 2009 2:34 pm

nampaknya enche moderator telah wujudkan satu tread khas utk sketches sperti ini, so bole la kita move ke tread itu dan tak semestinya each week kita ngadap transport aje, bole juga kita buat design/sketches utk furniture and products.

jgn lupa letak watermark masing2 if rendering/sketches itu adalah versi finalize. takut2 nanti kena cedok pula idea2 kita kat sini.
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  riderx on Thu Dec 31, 2009 3:35 pm


my rough idea 1...

wheelbase or size of a perodua viva.. electric vehicle with floor based plant, features front luggage compartment, 2 sliding doors, a 5 seater arrangement and side impact protection.

tp idea ni mcm tak fun or fast pun..huhu... its more kepada practical room usage n larger view for the driver.

*huhu..dah dekat 5bulan tak sketch kete..adui..buruk nye...
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  riderx on Thu Dec 31, 2009 9:17 pm


rough idea ini byk terinfluence dgn design peugeot concept baru tu..huhu...
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  carcofinny on Sun Jan 03, 2010 7:07 pm



utk support brader riderx ni gua pun dgn sukacitanya buat sketch ni tadi... ni la ev gua... jangan tanya camna in 3/4 view pasal gua pun x habih pikir lg... main sketch suka ati jer... hehehe... ada development nnt gua upload lg... kalu rajin la...
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  riderx on Mon Jan 04, 2010 12:57 pm

cool wheel design bro Very Happy

haha.. at this tread we can put our exercise and in the other tread we will post the final design presentation then there is going to be a vote (depending on the entries)

should this design be conceptual and kind of future prediction or just in the 5 years coming? biarlah masing2 come up dgn concept n philosophy tersendiri coz ini 1st design exercise kita..huhu Very Happy

bear? ape lagi post la yg ko nyer!
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  @beardesign on Thu Jan 07, 2010 6:21 am

Hamboi.. terus ajak aku.. kalo aku post keja yg dulu bleh la.. mase part 4 dulu, aku wat single seater commuter... fully battery...
avatar
@beardesign
Student

Posts : 5
Join date : 2009-12-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  riderx on Thu Jan 07, 2010 6:59 am

huhu..post je Very Happy kalau menarik pasti ada org vote Very Happy
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  napster125 on Wed Feb 24, 2010 4:58 am

[img][/img]

nie EV design gua buat sesaje ujung taun lepas..nampak macam fit dgn tajuk yg dibagi..so gua post je...
kalo tak silap pkai wheelbase toyota iQ, 2 seater city car, in-wheel motor, li-ion polymer battery, range lebih kurang dalam 150km in full charge..
banyak adapt technology terkini yg possible untuk future...

sebenarnye scan gamba nie sbb nak buat practice digital rendering kt photoshop..tp memandangkan mase tak mengizinkan, dan skill yg agak terhad..so tak sempat lg nak practice...hehehe

napster125
Student

Posts : 1
Join date : 2010-02-23
Age : 29
Location : Skudai, Malaysia

View user profile

Back to top Go down

Re: Sketch Exercise : Small+Cool+Zippy EV design!

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum