Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

View previous topic View next topic Go down

Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  Admin on Fri Jun 05, 2009 6:30 pm

avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  Admin on Fri Jun 05, 2009 6:32 pm

Salah satu daripada jenis2 mesin pembuatan prototaip selain dari FDM, SLS, LOM, SGC, dll...
avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  riderx on Mon Jun 08, 2009 2:22 pm

owh... ni la cara nya yg dierang guna dlm cite small soldier dulu tu (time wat RnD). baru aku tau nama nya mcm ni.. Very Happy .

*byk ke kompeni kat malaysia pakai cara ni? mesin kat atas tu reger braper?
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  carcofinny on Mon Jun 08, 2009 5:51 pm

SLA ni dah tak ramai pakai... sbb teknologi lama sikit... n liquid photopolymer/resin dia tu hazardous... ada a few companies kat Malaysia still pakai dan yang masih running iaitu Sirim, Proton, Delloyd(automotive vendor)... yg lain byk dah berpindah kepada powder based machined cam Objet dan Z Corp... dan juga Fused Deposition Machine (FDM) yg ni TNRnD ada pakai dulu sekarang tak sure... rasanya kat UPM ada satu FDM baru... Rega kalu SLA ni dulu 1 ke 2 juta RM.... tapi mostly small desktop RP machine yg build up kecik sikit sekarang ni boleh dapat dalam RM500K kebawah... fulamak cam tukang jual mesin la plak... tp ada ni satu mmg syok... leh bikin product sendiri kat umah... hahaha
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  riderx on Tue Jun 09, 2009 11:26 am

uish... 1 2 juta satu? uish..patut la bralih pakai zprinter je...huhuhu tp aku tak brapa suka la powder based tu..coz cerewet kena sembur2 bersih2 then letak resin lg..da la mcm rapuh je...

if ada ni..da lama aku meniaga prop2 movie mcm custom made helmet kamen rider...huhuhu
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  Admin on Tue Jun 09, 2009 12:15 pm

Yup betul... aku pun sebenarnya lebih prefer SLA lagi, senang dan accurate (no offence)... dari FDM dan ZCorp punya powder... tp Objet walaupun powder base pun nampak cam ok gak...
avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  koinsiden on Sun Aug 02, 2009 1:43 pm

kat uia ader stu mesin ni.tapi tak tau jenis per.rasanya baru ader beberapa org jer gner.
avatar
koinsiden
Student

Posts : 10
Join date : 2009-08-01
Age : 28
Location : bukit jalil, gombak, manjung

View user profile http://om4r.com

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  Admin on Sun Aug 02, 2009 1:50 pm

Laa... apasal tak guna... cuba pengetahuan menggunakkan mesin RP dan tahu proses2nya menyenangkan anda semua dapat kerja... kecuali la mesin tu fakulti lain yang punya... cheers
avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  marinamahat on Tue Oct 06, 2009 1:02 am

baru je lepas blajar pakai mesin FDM td. sdg menunggu satu part siap. kena tunggu 5 jam. bounce
avatar
marinamahat
Student

Posts : 9
Join date : 2009-06-24
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Stereolithography (SLA Rapidprototyping)

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum