Adakah penganugerahan "Title" kepada designer2 yg mencapai tahap tertentu ialah 1 usaha terbaik memartabatkan pereka2 di Malaysia?

View previous topic View next topic Go down

Adakah penganugerahan "Title" kepada designer2 yg mencapai tahap tertentu ialah 1 usaha terbaik memartabatkan pereka2 di Malaysia?

Post  drSoul on Tue Dec 15, 2009 3:19 am

Mksdnyer disini "title" itu seperti gelaran kepada seseorang pereka...,
CTH:
DR. utk Doktor
SV. Surveyor
Ir. utk Engineer
Prof. utk Professor
saya sebenarnyer seorang penuntut Diploma A&D UiTM..,
sya meminati industrial design..,tetapi saya agak pelik mengapa saya jarang dengar tentang pereka industri di malaysia..,
adakah ini kerana IDE ini masih belum berkembang???
atau orang lebih memandang Jurutera daripada Pereka..,
saya cuma memberi idea supaya IDE di Malaysia ini berkembang dan orang memandang serius kepada pereka2 industri...,
dan saya rase penganugerahan gelaran tersebut dapat menaikkan lagi profesyen Pereka Industri di Malaysia ni..,
harap2 boleh dapat feedback daripada orang yg lebih berpengalaman dalam Industrial Design ni...,
sekian terima kasih
avatar
drSoul
Student

Posts : 2
Join date : 2009-12-12
Age : 26
Location : Ipoh,Perak

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah penganugerahan "Title" kepada designer2 yg mencapai tahap tertentu ialah 1 usaha terbaik memartabatkan pereka2 di Malaysia?

Post  Misfit on Tue Dec 29, 2009 8:09 pm

Its not about the title brader... Its the thing you done is important. Kalau hasil kerja kita terbaik, tak yah nak ada title orang dah kenal.

Tapi setuju jugak, Designer di Malaysia tidak di beri tumpuan oleh kerajaan.

Sebagai contoh, apesal design Menara Petronas suruh arkitek luar buat, César Pelli. Malaysia punya designer tak dak ka?

Ref:
http://en.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9sar_Pelli
avatar
Misfit
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 21
Join date : 2009-12-29
Age : 34
Location : Kulim HiTech Industrial Park

View user profile http://solidworksdesign.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Adakah penganugerahan "Title" kepada designer2 yg mencapai tahap tertentu ialah 1 usaha terbaik memartabatkan pereka2 di Malaysia?

Post  riderx on Tue Dec 29, 2009 8:48 pm

if the title comes with standardization it shall be a good thing to AD designers. at least certain stuff can be clarify such as the basic salary of designers. yup if talking about the 'job is done right and ppl shall noe ur good stuff' it is a subjective thinking coz this applies too all field of works or designs. sape la takmo di kenali oleh kerja yg bagus dan berkualiti, namun a certain gelaran or title yg bole represent the intellectuality and creativity does have it impact. tetapi pasti akan ada org persoal hal ini kerana art n design itu bukan lah laws or rules yg ada mcm dlm engineering or medic.

drsoul, ko bdk AD kat mane? IDE ke?

IDE telah lama ada..ia juga berkembang..namun tak la sefemes interior or graphic.. hehe agak nya orang2 dlm IDE ni selalu merendah diri kot? or terlalu bodohsombong? huhu...
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah penganugerahan "Title" kepada designer2 yg mencapai tahap tertentu ialah 1 usaha terbaik memartabatkan pereka2 di Malaysia?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum