Concept Sketching tutorial 01

View previous topic View next topic Go down

Concept Sketching tutorial 01

Post  carcofinny on Wed Jul 01, 2009 1:17 pm

avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  rohaizamtahar on Wed Jul 08, 2009 10:23 pm

baguih

rohaizamtahar
Student

Posts : 13
Join date : 2009-07-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  carcofinny on Thu Jul 09, 2009 3:06 am

oit ada apa2 yg best kalu buh la skali... haha
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  rohaizamtahar on Thu Jul 09, 2009 3:20 am

nanti aku buh yang aku buat sendri la..cewah!!macam terer jer...

rohaizamtahar
Student

Posts : 13
Join date : 2009-07-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  carcofinny on Thu Jul 09, 2009 5:57 am

buh la zam... hang punya stroke lawa sikit... stroke aku jenis selagi x jadi rendering selagi tu duk pulun... hahaha...
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  rohaizamtahar on Thu Jul 09, 2009 8:15 pm

hahaa..kalu terer takpa gak la...dok tepleott' ja lagi

rohaizamtahar
Student

Posts : 13
Join date : 2009-07-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  marinamahat on Thu Jul 09, 2009 9:43 pm

saya ms kat U dulu blajar sketching kejap je. x sampai stgh sem.
rasa x berbaloi beli marker mahal2..
bounce
avatar
marinamahat
Student

Posts : 9
Join date : 2009-06-24
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  rohaizamtahar on Fri Jul 10, 2009 8:47 am

marinamahat wrote:saya ms kat U dulu blajar sketching kejap je. x sampai stgh sem.
rasa x berbaloi beli marker mahal2..
bounce

kita orang sampai skarang pun ada marker lagi..nape lak tak bebaloi???

rohaizamtahar
Student

Posts : 13
Join date : 2009-07-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  carcofinny on Fri Jul 10, 2009 8:54 am

aku rasa maksud dia zam... kelas rendering tu sekejap sangat... exposure lbh mendalam pasal teknik2 rendering tu kurang kut... so sbb tu rasa x berbaloi... tul ka? aku pun main jerangkap samar saja nih... hehehe
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  marinamahat on Fri Jul 10, 2009 11:34 pm

betul la kata en.carcofinny tu..
kami belajar sekejap sgt. rendering cuma diajar dlm subject ID.
actually saya bkn pure student industrial design. sy student product design eng.
tp sy lebih minat industrial design berbanding dgn member2 yg lain.
sesetengah drpd diorg rasa mcm terseksa je bila time kelas sketching n rendering. diorg x minat.
lg satu..yg paling terkilan, sy x sempat belajar pakai wacom. byk wacom dlm studio tu cuma jadi hiasan.

bounce
avatar
marinamahat
Student

Posts : 9
Join date : 2009-06-24
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  carcofinny on Sat Jul 11, 2009 2:29 am

bagi saya tiada bezanya antara product design eng dan industrial design... proses rekabentuk itu masih sama cuma approach saja berbeza... sekarang ini universiti2 sebenarnya memberi pendedahan kepada pelajar mengenai development proses yang sama tetapi cuba dibeza2kan melalui penekanan masing2. Tak perlu pun semua universiti ada industrial design @ product design... kalau dibahagikan mengikut bidang pengkususan lagi bagus... contoh kalau UPM fokus more to furniture design, @ ITM automotive design dsbnya... baru x berlaku kecelaruan... semestinya graduan2 yg lahir itu sememangnya pakar dalam bidang masing2... contoh saja dan pendapat saya seposen saja... cheers
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  yonnie77 on Sun Jul 19, 2009 11:11 pm

marinamahat wrote:
saya ms kat U dulu blajar sketching kejap je. x sampai stgh sem.
rasa x berbaloi beli marker mahal2..

xrugi la cik marina.. kalo da minat leh gna utk practice sketcng.. ari2 praktis msti brbaloi beli, skill juga pasti mningkat..

yonnie77
Student

Posts : 3
Join date : 2009-06-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  mindajebat on Mon Dec 21, 2009 2:17 am

yonnie77 wrote:marinamahat wrote:
saya ms kat U dulu blajar sketching kejap je. x sampai stgh sem.
rasa x berbaloi beli marker mahal2..

xrugi la cik marina.. kalo da minat leh gna utk practice sketcng.. ari2 praktis msti brbaloi beli, skill juga pasti mningkat..



yup!
sememangnya camtu la.
best gak main rendering marker. biasanya tak rugi blaja.
blaja apa apa je. dengan niat tambah skill.
kebaikan manual design (such as) illustration ni adalah kita boleh tunjuk on the spot. (time tu jugak)

let say computer laptop takde, tapi client nak gak tengok design.
So? kena jugak tunjuk ape yang ada.
as long as client paham side v, top v, front, back...
boleh tunjuk exploded...

lagi baguih kalau boleh prepair material masa tunjuk kat client.

another one is, manual sketching rendering ni kira cam original la.
kebanyakan student skang nak tunggu komputer baru boleh tunjuk design.
leceh la cam ni..

tapi kalau pakai tangan pon boleh tunjuk design ko secara proper why not? go on je la....

nak tunggu bukak pc just sekadar tunjuk cutting die untuk potongan kertas (packaging design let say)...
kalau the simple design takkan tunjuk sketches pun tak boleh ye tak? lagi cepat....

pada aku la...

salam...
[url]jebatdesign[/url]

mindajebat
Student

Posts : 4
Join date : 2009-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  mindajebat on Mon Dec 21, 2009 3:23 am

marinamahat wrote:betul la kata en.carcofinny tu..
kami belajar sekejap sgt. rendering cuma diajar dlm subject ID.
actually saya bkn pure student industrial design. sy student product design eng.
tp sy lebih minat industrial design berbanding dgn member2 yg lain.
sesetengah drpd diorg rasa mcm terseksa je bila time kelas sketching n rendering. diorg x minat.
lg satu..yg paling terkilan, sy x sempat belajar pakai wacom. byk wacom dlm studio tu cuma jadi hiasan.

bounce


tu bukan tak sempat blaja...
tu tak diajar..
zaman aku dulu blaja adobe photoshop ngan illutrator 9 je..

equipment memang teruk la...takde bersusun jumpa tablet wacom
kalau nampak wacom kitorang buat pinggan kot?

tapi ko punya tablet wacom bersusun cam hiasan lagi bagus ko explore la...

mindajebat
Student

Posts : 4
Join date : 2009-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  mindajebat on Mon Dec 21, 2009 3:33 am

carcofinny wrote:













terima kasih banyak banyak kepada yang sudi men'link' kan tutorial video ni...

mindajebat
Student

Posts : 4
Join date : 2009-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Concept Sketching tutorial 01

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum