PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

View previous topic View next topic Go down

PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  Admin on Fri Jun 05, 2009 4:12 pm

avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

pertandingan rekabentuk malaysia 2009

Post  nana on Thu Jun 25, 2009 10:42 am

hi! im nana, newbie here.. may i know how can i apply for the MRM Design Comp?? please guide me..tq.

nana
Student

Posts : 3
Join date : 2009-06-24
Age : 31
Location : shah alam ,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  Admin on Thu Jun 25, 2009 10:48 am

go to this link and download competition form and rules and regulation... http://www.mrm.gov.my/index.asp?fuseaction=competition.main
avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  riderx on Fri Jun 26, 2009 4:49 pm

masuk OIAM dpt sejuta..masuk comp MRM dpt byk tu je? alahai..sinis sekali perbedaan mentaliti ilmiah dgn hiburan semata2...
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  carcofinny on Fri Jun 26, 2009 5:28 pm

riderx wrote:masuk OIAM dpt sejuta..masuk comp MRM dpt byk tu je? alahai..sinis sekali perbedaan mentaliti ilmiah dgn hiburan semata2...

betul jugak tu... tp OIAM tu sposor banyak, sykt sabun, syambu, ubat gigi, telekomunikasi dan macam2 lagi la... tapi MRM ni cuma harap fund dari gomen saja... tu pun x cukup utk cover operating cost diaorang rasanya... tp selagi sekejap ada pemenang sekejap takde problem gak... aku rasa sudah sampai masa judging panel utk MRM design competition ni ditukar... bukan apa mengikut peredaran zaman dan teknologi la... hehe... no offence... cheers
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  riderx on Sat Jun 27, 2009 8:51 am

why not mrm propose kat kerajaan agar di buat rancangan tv di rtm yg sperti rancangan inventor di USA tu? tp judging biarlah orang kata product tu bole jual di pasaran atau pun market value tinggi...

pastu bende pertandingan gini sgt2 kecil advertising nye... mesti yg masuk bertanding tu 50% org yg sama aje tiap kali..huhu
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

IMPORTANT TO EVERYBODY.

Post  nana on Mon Jun 29, 2009 12:01 am

yaaa...betol2..hmm..patut laa masyarakat pun blom tahu lagi " industrial design'' tu ape sebenarnye...haihhh...
suppose iklankan...kat tv...bykkan dalam media cikit...develop dari segi info tuhh...itu yg penting.
takpe laa ..pape pun...pihak berkenaan kena laa kerja kuat sikit bg memastikan industrial design di Malaysia ni HIDUP.

nana
Student

Posts : 3
Join date : 2009-06-24
Age : 31
Location : shah alam ,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  Admin on Mon Jun 29, 2009 4:25 am

kalau tengok kesungguhan NDC melancarkan IDSMal tu... nampak satu perubahan positif... semoga ianya tak menjadi hangat2 tahi ayam saja... every year kena ada celebration WIDD ni... tak kira la sapa yang anjur pun... cheers
avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  effendi on Fri Jul 10, 2009 8:05 pm

riderx wrote:masuk OIAM dpt sejuta..masuk comp MRM dpt byk tu je? alahai..sinis sekali perbedaan mentaliti ilmiah dgn hiburan semata2...

btul jgk ckp ko jambu..i'm support 100% x kire ar ada sponser k x..x kire nak jgk..

effendi
Student

Posts : 4
Join date : 2009-07-09

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  rohaizamtahar on Fri Jul 10, 2009 11:26 pm

no komen...

rohaizamtahar
Student

Posts : 13
Join date : 2009-07-08

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  carcofinny on Sat Jul 11, 2009 2:16 am

zam aku tau pasai apa hang no komen... hehe
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  riderx on Sat Jul 11, 2009 11:37 am

teringgat aku cerita bear sem lepas (die crita kat aku) time bdk2 skolah menengah dtg lawat FSSR uitm then ada satu group ni di bawa ke studio IDE kat bawah tu..then punye la semangat lecturer suh bear n the geng of transport design tunjuk work2 dan contoh2 kerja sebagai IDE student ni.. then lect tanye student2 sek men tu nak jadi designer ape..sorang habuk pun taknak jadi designer IDE..alih2 jawap nak jadi graphic, fesyen and keje HR opis takpun masuk engineering..

then lepas tu ada gak la lg kedatangan lawatan sambil belajar sek men ni (biasa la..adat dah kat studio IDE asyik ada pelawat aje) then rata2 semuanya same je..takde sgt yg berminat nak blajar IDE even dah tunjuk blajar IDE dpt design kereta, perabot n product yg best2...

dierang ingat masuk engineering bole tau ke art value of designing stuff with aesthetic value? uhuks... (ada yg tahu if minat tu mendalam..)
avatar
riderx
Practical Trainer
Practical Trainer

Posts : 37
Join date : 2009-06-08
Age : 33
Location : Kuala Terengganu / Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  carcofinny on Sat Jul 11, 2009 12:41 pm

masalah ini terjadi disebabkan kurangnya penglibatan pihak kerajaan dalam mengiktiraf profesion perekabentuk industri sebagai salah satu bidang profesional. Maka pelajar2 ini berfikiran buat apa jadi perekabentuk industri bukanya glamer pun... oh ya isu ini elok dibincangkan dalam thread ini...
http://idmalaysia.forumotion.com/diskusi-am-general-discussion-f15/apakah-pendapat-anda-mengenai-peluang-pekerjaan-sebagai-perekabentuk-industri-di-malaysia-t9.htm
elok kita sambung disana cheers
avatar
carcofinny
Junior Designer
Junior Designer

Posts : 53
Join date : 2009-06-05

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  hadrizainudin on Tue Oct 20, 2009 12:44 am

riderx wrote:teringgat aku cerita bear sem lepas (die crita kat aku) time bdk2 skolah menengah dtg lawat FSSR uitm then ada satu group ni di bawa ke studio IDE kat bawah tu..then punye la semangat lecturer suh bear n the geng of transport design tunjuk work2 dan contoh2 kerja sebagai IDE student ni.. then lect tanye student2 sek men tu nak jadi designer ape..sorang habuk pun taknak jadi designer IDE..alih2 jawap nak jadi graphic, fesyen and keje HR opis takpun masuk engineering..

then lepas tu ada gak la lg kedatangan lawatan sambil belajar sek men ni (biasa la..adat dah kat studio IDE asyik ada pelawat aje) then rata2 semuanya same je..takde sgt yg berminat nak blajar IDE even dah tunjuk blajar IDE dpt design kereta, perabot n product yg best2...

dierang ingat masuk engineering bole tau ke art value of designing stuff with aesthetic value? uhuks... (ada yg tahu if minat tu mendalam..)


aku sokong...
p/s: slalu gak tgk cite inventor dlm astro tu.. cambest je diorang tu buat gitu.. kalau la gov.m'sia sudi bagi sikit bajet untuk benda2 camni, sure byk bakat & produk yg blh diketengahkan..

hadrizainudin
Student

Posts : 3
Join date : 2009-10-20
Age : 32
Location : malacca, kulim, shah alam, skudai, kemaman

View user profile http://www.facebook.com/hadrizainudin

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  prof on Sun Nov 08, 2009 5:55 pm

kecewa aku xdpt masuk final pertandingan MRM.... wuuuu..... Crying or Very sad
avatar
prof
Student

Posts : 6
Join date : 2009-11-07
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  Admin on Sat Dec 05, 2009 4:16 pm

sabar2 prof... cuba lagi kadang2 nasib kurang menyebelahi kita agaknya... don't give up! cheers
avatar
Admin
Webmaster
Webmaster

Posts : 59
Join date : 2009-06-04

View user profile http://idmalaysia.forumotion.com

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  prof on Mon Dec 14, 2009 3:12 am

xpe2.. 1st shot, mmg ar jarang kene..
aku ttp smgt nk join lg bounce
avatar
prof
Student

Posts : 6
Join date : 2009-11-07
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: PERTANDINGAN REKABENTUK MALAYSIA 2009

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum